Sinds 2024 bieden we ook diagnostiek en behandeling aan voor jeugdzorg in het noorden van het land. Een uniek aanbod in combinatie met ons diverse zorgaanbod op locatie en de expertise met multi-problematiek. De behandeling en diagnostiek wordt binnen CURA XL uitgevoerd door academisch opgeleide psychologen en orthopedagogen, met een SKJ-registratie en een registratie bij het NIP of NVO. Zij voeren de activiteiten uit onder regie van een BIG-geregistreerde GZ-psycholoog.

Vijf principes die we bij diagnostiek en behandeling belangrijk vinden:

  1. We denken niet in hokjes
  2. We nemen de context van de mens mee in het verhaal
  3. We hanteren een positieve benadering
  4. We werken met methodes die zich bewezen hebben
  5. We werken samen, met respect voor eigen regie

Zorgcyclus diagnostiek en behandeling

Diagnostiek kan onderdeel zijn van de behandeling of kan los plaatsvinden. In de eerste variant wordt iemand aangemeld voor behandeling, maar is er eerst nog nadere diagnostiek nodig om beter te kunnen bepalen wat het meest passend is. Het kan ook voorkomen dat iemand alleen voor diagnostisch onderzoek aangemeld wordt, zonder dat er behandeling op volgt. Bijvoorbeeld bij cognitieve /ontwikkelingsproblemen (intelligentieonderzoek), psychische /psychiatrische problematiek, psychosomatische problematiek of geheugen- en aandachtsproblemen (neuropsychologisch onderzoek). Het diagnostisch proces duurt doorgaans niet meer dan 10 uur.

Binnen CURA XL hanteren we drie verschillende zorglijnen waarbinnen we behandelen. We kijken daarbij niet naar diagnoses (DSM-classificaties), maar naar klachten en problemen. Op die manier kunnen we naar jou als mens in zijn geheel kijken. Dat past ook bij onze missie en visie. De zorglijnen zijn ontstaan uit een analyse van de meest voorkomende klachten. We werken met evidence of practice based behandelmethodes.

Zorglijn 1 – emotie en impulsregulatie

Er is sprake van problemen in het onder controle houden van impulsen en emoties. Dit uit zich bijv. in boze buien, stemmingswisselingen, seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie of automutilatie (jezelf beschadigen of verwonden).

Zorglijn 2 – angst en zelfbeeld

Er is sprake van angst en een onrealistisch of negatief zelfbeeld. Dit uit zich bijv.in terugtrekgedrag, schuldgevoel, niet meer naar buiten durven, gevoelens van hopeloosheid of geen vertrouwen meer hebben in jezelf.

Zorglijn 3 – gewetensvorming en empathie

Er is sprake van moeite om je te verplaatsen in een ander en het adequaat ervaren van schuld en schaamte. Dit uit zich bijv. door manipulatie, (rand)crimineel gedrag, over de grenzen van anderen heen gaan, geen aansluiting kunnen vinden.

Binnen de producten die we bieden, hebben we te maken met verschillende doelgroepen:

Behandeling basis

Jeugdigen met psychische, ontwikkelings- en /of gedragsproblemen; Er is geen sprake van (een vermoeden van) (DSM V) stoornissen met een ernstig risico voor de patiënt of zijn omgeving, ontregeling en/of ontwikkelingsstagnatie.

Behandeling specialistisch

Jeugdigen met psychische, ontwikkelings- en/of gedragsproblemen of een (vermoeden van een) psychische stoornis. Er zijn risicofactoren aanwezig die kunnen zorgen voor ontregeling en/of ontwikkelingsstagnatie. De problemen belemmeren opgroeien en opvoeden. Behandeling vraagt specialistische inzet.

Individuele diagnostiek

Jeugdigen met een vermoeden van emotionele, gedrags- of ontwikkelingsproblemen of verslavingsproblemen waarbij de achterliggende oorzaak van de problematiek onbekend is en het voor het vervolgtraject noodzakelijk is de oorzaak van de problemen helder in beeld te hebben.

Stel je vraag
De gegevens verstuurd via dit formulier worden gestuurd naar een van onze medewerkers.
Er worden geen gegevens op deze server bewaard of gedeeld met derde partijen.